All about the heart

Hey – Hyvää Ystävänpäivää kaikille!

Ystävyyteen kun liitetään sydän, niin päästään hyvällä aasinsillalla ihmettelemään mun sydäntä.
Holter-sydänseurantalaite on mussa vieläkin kiinni (iltapäivä n. klo 13.30), nuo ihanat lätkät jotka näkyy kuvassa, ja tulee ärsyttävämään ihoa kun ne otetaan pois. Tämä on toinen kerta kun tehdään tällainen sydänseuranta. Tällä kertaa vain sitä ei tarvinnut olla unenpöpperössä palauttamassa TAYSin sydänsairaalan tiskille klo 8, onneksi!

Sydäntä lähdettiin ultraamaan sekä tekeen tätä seurantaa mun toimesta, mulla on aina sydämen syke tuntunut tosi selkeästi rinnassa, varsinkin kun se pompottaa. Se on ollut hyvänlaatuista kuitenkin, ja ainakin toistaiseksi sitä se on edelleen, sitten ensimmäisen Holter-jakson arvioinnin, ja ultrauksen perusteella. On kuitenkin tiedossa, että immunologiset hoidot, eli Nivolumab ja sisarlääkkeet, voi myös vaikuttaa sydämen toimintaan, ja multa onkin kyllä EKG:tä otettu aika ajoin erityisesti siitä lähtien, kun Nivolumab aloitettiin vuoden 2015 alkupuoliskolla.

Mun sydän pamppailee tietenkin entistä herkemmin kun on vain yksi keuhko, sydän voi joutua koville pyrkeissään pumppaamaan verta suoniin ja suonissa eteenpäin. Mulla on kontrastina alhaisenlainen verenpaine, on ollut aina, eli se on se optimaalinen 120/80 tai alle. Joskus se on kovastikin alle, mutta mua ei kuitenkaan huimaa jatkuvasti (joskus siis kyllä, jos nousee nopeasti ylös) niin se ei ole silloin ongelma. On kuitenkin vähän hassua, että sydän hakkaa eli pyrkii pumppaan verta ja happea, mutta itse verenpaine sitten on jopa alhainen. En oikein tiedä miten nämä menee yksiin, se on kysymyslistalla kun kardiologin vastaanottoaika on vähän vajaa kuukauden päästä. Nivolumabin takia voi riski mm. sydämen vajaatoimintaan kasvaa, joten sitä nyt sitten mielellään poissuljetaan, tai havaitaan ajoissa.

Holter-seuranta on kuitenkin tosi iisi, lätkät on paikoillaan vuorokauden, piuhat menee pieneen kojeeseen joka tallentaa datan sitä mitatessaan, ja se kulkee mukana pienessä pussukassa, jonka hihna menee pään yli (näkyy kuvassa), ihankuin kantaisit laukkua mukanasi. Sen kanssa myös siis nukutaan, ja mulla ainakin on piuhat olleet just hyvin aseteltu, ettei tuo mua ole häirinnyt lainkaan. Ainoastaan välillä tuntuu tarvetta vähän siirtää kantohihnan paikkaa, jos se on pitkään ollut samassa kohtaa. Tämän käyn sitten vielä tänään palauttamassa TAYSin Sydänsairaalan tiskille, ja Holterin keräämä data menee purkuun.

Hyvänlaatuisiin sydämen tykyttelyyn voidaan määrätä esim. beetasalpaaja lääkitys, jota otetaan ohjeiden mukaisesti. Itse kaipaisin sitä enemmin tarvitaessa, jos sydän pamppailee ”kohtausmaisesti”, enkä niinkään joka aamu otettavaa lääkitystä, koska olen huomannut sen vetävän verenpaineen aika alhaiseksi koko päiväksi, joka ei taas myöskään tunnu kivalta, koska huimausta saattaa tulla enemmän. Voi olla että tämän hetkinen kokeilussa oleva beetasalpaaja vaihdetaan toiseen, jota mulla on vuosien varrella ollut aina silloin tällöin tarpeen mukaan käytössä, ja se toimi paremmin ”kohtausmaiseen” tykyttelyyn, eikä ollut tarvetta ottaa sitä joka päivä. Mutta nämä ja muut asiat selviää sitten vasta vajaa kuukauden päästä, enkä mä tietenkään kaiken datan ja lausuntojen päälle ymmärrä, mitä Kannasta löytyy, ja tosiaan sydämen ongelmat tai alkavat ongelmat, jos on muutakin kuin vain hyvänlaatuista tykyttelyä, selviää sitten. Juuri nyt kuitenkin on ihan ok olla, sydämen tykyttelyä on ainakin vähän yleensä joka päivä, mutta joinain päivinä sitä on jatkuvasti pitkin päivää, eikä syykään aina ole selkeä. Mutta, mitäpä tässä enempää spekuloida, vaikka Dr. Internet on ollut myös yleisinfon lähde, väkisinkin.

Mutta, tänään on turha murehtia, ja päivä onkin ollut tekemisen täyteinen siskontytön kanssa ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: